IN MEMORIAN Pauli Antero VAIHOJA s. 3.12.1937 k. 17.2.2022

23.3.2022

Helmikuussa meidän Raahen vesalaisten tietoon levisi tieto, että seuramme pitkäaikainen uurastaja ja toiminnan mies Pauli Vaihoja olisi hiljattain nukkunut ikiuneen. Saadaksemme varmuuden asiaan otin puhelinyhteyden Paulin vaimoon, Eevaan, joka kertoi, että Pauli, meidän vesalaisten keskuudessa paremmin tuntemamme ”Pali,” oli siirtynyt ajasta ikuisuuteen torstaina 17.2.2022 Salonkartanon hoivakodissa, Piehingissä. Suru-uutisen kuultuani menin hetkeksi sanattomaksi. Pala nousi kurkkuun ja vedet tulvahtivat silmiini. Eeva kertoi, että Pauli oli sairastunut runsas vuosi sitten vaikeaan Alzheimerin tautiin, jonka seurauksena hänelle oli tullut vakavia muisti- ja muita tautiin liittyviä häiriöitä joista johtuen hän joutui hoidettavaksi Salonkartanon hoivakotiin.

Pali oli innokas ja aktiivinen urheilu- ja järjestömies. Raahen Vesa oli oli hänelle kaikki kaikessa. Seuran eteen hän teki 1960 luvulta lähtien uupumatta töitä melkei kuolemaansa saakka ja varsinkin yleisurheilu ja vesalaiset yleisurheijat olivat hänen idoleitaan. 1960 luvulta lähtien Vesan yleisurhei-lu lähtikin varsinaiseen nousukiitoon, sillä Turpeisen sisarukset Helena ja Pentti olivat Palin ”löytöjä” yhdessä silloisen Raahen Nuorisotoimen johtajan Mauri Pirilän kanssa. Turpeisen sisarukset voittivat 1960 luvulla yhteensä 4 Suomen mestaruutta. Heistä tulikin raahelaisen nuorison esikuvia, josta seurasi se, että Vesaan liittyi kymmeniä ja kymmeniä tyttöjä ja poikia, jotka alkoivat harrastamaan yleisurheilua, Vesan maine kiirikin ympäri laajaa maakuntaa josta seuran riveihin muutti momia lahjakkaita urheilijoita. 1970 ja -80 luvut olivatkin varsinaista kullan huuhdontaa, sillä Vesan urheijat saavuttivat noina vuosina kymmeniä Suomen mestaruuksia Vesan yleisurheilijoista Jorma Jaakola edusti Suomea Montrealin olypiakisoissa ja Kimmo Pallonen Los Anglesin olympialaisissa. Samalla vuosikymmenellä Vesan Petri Keskitalo voitti kymmenottelussa nuorten maailmanmestaruuden ja osallistui vielä Suomen edustajana olympiakisoihin, edustaen kuitenkin silloin Oulun Pyrintöä.

Näissä kaikissa mestaruuksissa ja saavutuksissa Palin työn jälki oli mukana. Hän toimitti melkein yksinään Vesan seuralehteä ”Lähtölaukausta”; jonka nimi sittemmin muutettiin ”Vesariksi”. Pali keräsi niihin minokset, kirjoitti jutut, hoiti jakelun ym, ym. Yksinäisen uurastuksen, joista suinkaan pienin ei ollut varojen hankkiminen seuran toimintaan olivat Palin hommia. Monien vuosien ajan hän kuului seuran hallitukseen ja toimi Vesan kultaisina vuosina yeisurheilujaoston sihteerinä.

Pali oli myöskin uupumaton kilpailujen järjestäjä. Hän oli pitkälti avainhenkilö, kun seura järjesti varsinkin 70 – 80 luvuilla kuuluisat Vesan kisat, joissa kilpailivat suomalaiset yleisurheiluhuiput ja myöskin monet ulkomaalaiset juoksijat, hyppääjät ja heittäjät. Kaikkiin näihin kilpiluihin, kuin myöskin v. 1979 Koivuluodon kentällä Vesan järjestämien viestinjuoksujen Suomen mestaruuskilpailuihin Pali laati jokseenkin yksinään aikataulut ja kirjoitti jutut tuloksineen paikkakunnan ja muualla ilmestyviin lehtiin. Usein hän toimi kilpailuissa myöskin asiantuntevana kenttäkuuluttajana.

Yksi erikoisuus Palilla oli vielä, kun hän järjesti yksinään kesäisin ja syksyisin viikottaiset tai kuukautiset kuuluisiksi tulleet Palin heittokilpailut, joihin hän hankki itse palkinnot ja joihin osallistui melkein aina piirin parhaat heittäjät. Monesti sanotaan, että kukaan ihminen ei ole korvaamaton, mutta Pauli Vaihoja oli kuitenkin Raahen Vesalle sellainen mies. Vuonna 1986, kun Vesa täytti 85 vuotta kirjoitin kauden päättäjäistilaisuuteen runomuotoisen Vesan tarinan, jossa muun muassa totesin:

”On Vesalla ollut vetäjiä monia.

Ansioituneita ja kovia. Heidän

Kasvonsa on meille kaikille tuttu. Tehdään heistäkin joskus ihan eri juttu.

Yksi on kuitenkin, jota unohtaa ei sovi,

Sillä muuten tähän jäisi aivan liian suuri lovi.

Hän on luonteeltaan ehkä vähän arka,

mutta on todellinen Vesan kivijalka.

Kun toiset väsyvät niin hän vain jatkaa

Ei laske tunteja eikä tahdo palkkaa.

Tämä mies on tietenkin Vaihojan Pali.

Siis taputtakaamme hänelle nyt koko sali.”

Pali oli myöskin armoitettu tilastomies, sillä hän on koonnut kaikki Raahen Vesan arvokisamenestykset, seuraennätykset sekä Koivuluodon urheilupuiston ja Pitkänkarin kentän kenttäennätykset samojen kansien väliin. Ne ovat nähtävissä seuran nettisivuilla, osoitteessa www.raahenvesa.fi

Nyt, kun Pauli on siirtynyt taivaalliseen urheiluseuraan niin uskon, että pilvien ja tähtien tuolla puolen Pali seuraa edelleenki kiinnostuneena Raahen Vesan toimintaa ja nauttii suuresti entisen maallisen seuransa Raahen Vesan ja sen urheilijoiden menestyksestä.

Raahen Vesa ja kaikki vesalaiset muistavat Pauli Vaihojaa suurella lämmöllä ja kunnioituksella. Olit seuran johtohenkilöistä luonteeltasi vaatimattomin , työteliäin ja muutenkin ehkä parhain.

Pauli Vaihoja on palkittu suomalaisen ja raahelaisen yleisurheilun hyväksi tehdystä työstä mm. Pro Raahe mitalilla ja Suomen Urheiluliiton kultaisella ansiomerkillä.

Jorma Salkosalo

Raahen Vesa ry:n kunniapuheenjohtaja